Tekenpraktijk De Oosthoek!

Laten we eerst even kennismaken.

Ik ben Ineke Oosthoek, geboren in 1954 en moeder van twee dochters, die helaas allebei overleden zijn. Martine in 1997, zij was toen 21 jaar, aan een epileptische aanval. Emmy toen ze 36 jaar was, aan kanker in 2013.
In 2006 ben ik getrouwd met Ron. Hij heeft twee dochters, Sanne en Mirte, mijn cadeaukinderen. Hondje Jacob hebben we geadopteerd uit Turkije. Hij voelt mijn stemmingen haarfijn aan en als ik het moeilijk heb, blijft hij dicht bij me.
Naast tekenen en schilderen houd ik van muziek en dansen. Van pop, Americana, folk, TexMex en zydeco tot een ouderwetse smartlap.
Ik lees graag en veel.
Van jongs af aan weet ik wat ik later wil worden: een wijze oude vrouw. Qua leeftijd ben ik al een eindje op weg. Wat wijsheid betreft heb ik al enkele deelcertificaten en mijn voornemen is te blijven leren tot de laatste snik!
Via een vriendin ben ik in 2017 in contact gekomen met SoulCollage®. Dat heeft me veel gebracht. Zoveel zelfs dat ik in september van dat jaar (met goed gevolg) de facilitator training heb gedaan. Ik geef ook daar workshops in.
Dat er meer is "tussen hemel en aarde", staat voor mij als een paal boven water. Op spiritueel gebied blijf ik me scholen. Access the bars, intuïtieve ontwikkeling, pranic healing, pendelen, overal wil ik meer van weten en er me in bekwamen.

Hoe kan tekenen genezen?

In de jaren negentig maak ik kennis met genezend tekenen. Er start een cursus, lees ik in de krant. Je hoeft er geen tekentalent voor te hebben. Dat maakt de drempel om me in te schrijven een stuk lager. Hoe kan tekenen genezen?  Meteen in de eerste bijeenkomst wordt het me duidelijk. Iets waar ik al langer mee zit, "sluipt" de tekening in. Ik ben me er niet van bewust, het komt op papier en zorgt voor een ander perspectief. Ik ben zo enthousiast dat ik me er meer in verdiep. Ik volg diverse cursussen en blijf tekenen. Zo ontstaat de droom om hiervan mijn beroep te maken.

Ik word holistisch tekendocent

Toch duurt het nog een aantal jaren voor ik de opleiding kan gaan volgen. De eerste twee jaar daarvan zijn algemeen. In het derde jaar gaan we ons specialiseren. Ik kies voor de richting holistisch tekendocent. Holistisch betekent dat de hele mens wordt aangesproken. Niet alleen het denken, ook het voelen en ervaren komen aan bod. In 2012 is het dan zover, ik sluit de studie af met het diploma holistisch tekendocent!

Een naam en beeldmerk

Uiteraard dagdroom ik weleens over een praktijk, hoe zal ik die gaan noemen? Wat voor beeldmerk past daar bij? Erg ver hoef ik niet te zoeken. Er is niks mis met mijn eigen achternaam. Ik plak er een lidwoord voor, et voilà ... "De Oosthoek" is geboren. Het visuele aspect sluit zich moeiteloos aan. Ik suggereer een opkomende zon boven een hoek aan de rechter-/oostkant. Zelfs de kleuren vallen me zo in de schoot. Straks is het dus alleen nog een kwestie van uitvoeren. Vanzelfsprekend draai ik dáár mijn hand niet voor om.

Tekencursussen en -workshops

In de achterliggende jaren heb ik cursussen en workshops op maat ontwikkeld en gegeven. Het is iedere keer een uitdaging om bij het thema passende technieken, materialen en opdrachten te bedenken. Hierbij komt mijn creatieve geest me goed te pas. In iedere les is wat lichaamswerk opgenomen. Het maken van een kunstwerk is niet het eerste doel. Op een plezierige manier het onderwerp onderzoeken, is meer van belang. Vaak zijn prachtige schilderijen/tekeningen evenwel het resultaat. Ik vind het vooral ook fijn dat deelnemers het plezier in het tekenen en/of schilderen weer ontdekken.